Dan prosvetnih radnika 2014.

Održana je Svečana akademija povodom Dana prosvetnih radnika. Po Ujedinjenim nacijama svetski Dan prosvetnih radnika je 5. oktobar i prihvaćen je širom sveta, mada se datum obeležavanja razlikuje od zemlje do zemlje i vezan je za važan momenat u nacionalnoj prosveti konkretne sredine, te je u nas odabran 8. novembar, Mitrovdan, jer je tada rođen Vuk Stefanović Karadžić.

Prosvetnog radnika, kako god ga zvali – vaspitač, učitelj, nastavnik ili profesor, odlikuje obrazovanost, stručnost, radoznalost i želja za stalnim učenjem, predan rad, vrednoća, kolegijalnost.

Biti prosvetni radnik znači širiti obrazovanje i kulturu, uvek težiti poštenijem, pravednijem i slobodnijem društvu u kome će se ceniti najviše ljudske vrednosti – pravednost, poštenje, dobrota, lepota, sloboda, kao i odgovornost za svoje postupke.

Možemo citirati reči francuskog filozofa, prosvetitelja i književnika Žana Žaka Rusoa: „Sve što nedostaje pri našem rođenju, i što nam je potrebno kad odrastemo, daje nam vaspitanje i obrazovanje.“

Naš prosvetitelj i pedagog, književnik i filozof Dositej Obradović rekao je: „Sitni su oni ljudi koji učitelja za sitno smatraju“.

Dragica Vukša, profesor srpskog jezika

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.