Carski darovi

Zahvaljujući kikindskom Narodnom muzeju svi zainteresovani su nedavno mogli da obiđu zanimljivu izložbu o poklonima koje je Josip Broz Tito dobio dok je bio predsednik velike Jugoslavije i saznaju nešto više o protokolima koji su se tada poštovali.
U sredu, 25. februara, i mi smo obišli izložbu, saznali više o nekadašnjoj državi i Titu i učestvovali u radionici Carski darovi. Dva učenika su donela i poklone. Jedan je doneo poster na kome je Tito, a drugi malu bistu Tita.

Kroz kratku prezentaciju upoznali smo se republikama velike Jugoslavije i njihovim glavnim gradovima, čuli pesme o Titu, gledali fotografije sa sleta 25. maja, saznali da je i kroz Kikindu prošla štafeta za Tita i još mnogo toga.


Zatim nas je kustos poveo u obilazak izložbe. Pokazao nam je izložene poklone koje je Tito dobio od raznih državnika i skrenuo nam pažnju na najzanimljivije i najneobičnije. Saznali smo da se pokloni kojima uzvraćamo poklon zovu uzdarja i pročitali kojim poklonima je Tito uzvratio na poklone. Bilo je tu nakita, ordenja, raznih dokumenata, starih fotografija vladara... Pokloni su nam se veoma svideli. 

Posle obilaska smo se podelili u parove i dobili papire sa zadacima. Trebalo je da pronađemo i zapišemo uzdarja, navedemo imena pojedinih careva, izbrojimo izložene tabakere... Imali smo pet minuta da rešimo sve zadatke, pa smo se svi rastrčali da što pre pronađemo odgovore na postavljena pitanja. Zatim smo se vratili na mesto odakle smo počeli obilazak, razmenili papire i proveravali odgovore. Većini je bilo sve tačno.

Tako se završila još jedna zanimljiva radionica na kojoj smo ponešto novo saznali. Pozvani smo da sa svojim roditeljima i bakama i dekama ponovo budemo gosti muzeja dok traje izložba i zajedno je obiđemo.

Aleksandra Jakonić, Teodora Trukić i Milica Marković, VII3

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.