Ostavite poruku ili Begunci

Dana 6. oktobra 2015. posetili smo Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i odgledali predstavu „Ostavite poruku” ili „Begunci”. Predstava se odigrala na maloj sceni, što nam je bilo posebno zanimljivo, jer smo bili bliži glumcima i imali utisak da se baš nama obraćaju.
Radnja se dešava krajem xx veku dok u Jugoslaviji traje građanski rat. Grupa mladih umetnika, koji nisu zbog pogrešne državne politike hteli da ubijaju svoje prijatelje, komšije i ostale ljude, beže u Južnu Afriku i tamo započinju nove živote kao migranti.

Marko, glavni lik, je kompozitor iz Novog Sada. Na brzinu i tajno je oženio Anu, balerinu. Sada žive u Johanesburgu, glavnom gradu Južnoafričke Republike, gde su se nastanili i njihovi  prijateljima, takodje umetnici i obrazovani ljudi. Da bi se izborili sa nostalgijom, Marko pušta telefonske govorne poruke koje je snimao poslednjih godinu i po dana boravka u Jugoslaviji. Dok slušaju te poruke, svima njima manje nedostaje kuća, ali želja za povratkom ne nestaje, naprotiv, povećava se. Istovremeno ih te poruke podsećaju na razloge zbog kojih su morali da napuste domovinu i shvataju da nemaju gde se vrate. 

Njihovoj maloj izbegličkoj koloniji pridružiće se i Markova mama. Veoma su se obradovali, jer je ona prva mama koja dolazi, pa će se brinuti o svima njima. Odlučili  su da joj prirede dobrodošlicu. Uvežbali su njenu omiljenu pesmu da joj je otpevaju kad dođe. Muškarci su obukli frakove, a žene teget suknje i bele košulje, kao mlade pionirke. I, dok svi željno iščekuju dolazak Marka i mame sa aerodroma, opet se oglašava telefonraska sekretarica –  hirurg ih obaveštava da su Marko i njegova mama poginuli  u saobraćajnoj nesreći. 
Predstava se završila tragično i ostavila publiku u neverici. 

Možda je poruka predstave da čovek ne može pobeći od svoje sudbine. Da je Marko ostao u Jugoslaviji i otišao na ratište, verovatno bi poginuo. Ovako je otišao u Južnu Afriku i poginuo tamo. 

Ipak, nije isto poginuti u saobraćajnoj nesreći ili u ratu pucajući iz puške.

Ova predstava šalje snažnu antiratnu poruku.

Svidela nam se i dugo će nam ostati  u sećanju.


Ninoslava Marinkov, VIII1

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.