Romeo i Julija

Da li ste ikad pomislili da bi se jedna od najlepših priča mogla ispričati muzikom i pokretom? To je uspelo balerinama i baletanima novosadskog Srpskog narodnog pozorišta koje smo 17. novembra gledali u prelepom baletu u dva čina „Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva.

Najpre nas je orkestar uveo u priču. Čuli smo zvuke violine, violončela, saksofona, trube, oboe i drugih instrumenata. Potom su se na sceni pojavili i balerine i baletani i, kao nekom čarolijom, uveli nas u svoj svet.

Romantična, ali tragična priča o Romeu i Juliji, ljubavnicima iz Verone čije porodice su neprestano u svađi, zbog čega mladi kriju svoju ljubav i pate, više puta je ispričana i svima je poznata. Međutim,  svaki put se rastužimo na kraju i zapitamo da li treba da se desi tragedija, pa da neki shvate da greše.


Zahtevne koreografije u špic patikama,  efektni skokovi, lepi kostimi i scenografija  ostavili su nas  bez teksta. Najupečatljivije su scene na ulici, na balu i ispod Julijinog balkona.

Moćna muzika Sergeja Prokofjeva najpoznatija je baletska verzija Šekspirove drame. Genijalna i duhovita dočarala je smenjivanje emocija – radosti i tuge, ljubavi i ljutnje. Na nju su se nadovezala originalana koreografska i režiserska rešenja Konstantina Kostjukova, nekadašnjeg slavnog baletana.

Ova predstava je  praznik za sva čula. Svoje oduševljenje pokazali smo velikim aplauzom.


Sara Zamurović, VII2

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.