Biografija jedne kuće

Čas istorije, prirode i društva, narodne tradicije ili sveta oko nas učenici naše škole imali su priliku da dožive u Narodnom muzeju na radionici „Biografija jedne kuće”. Radionica je nastala na osnovu knjige bivšeg sugrađanina Lazara Erdeljana, a osmislio ju je Vladislav Vujin, kustos istoričar.

Radionica se sastoji iz tri dela. U prvom delu predstavljen je sokak, tj. deo ulice Đure Jakšića, od bolnice do mlina, gde se kuća nalazila. Ovim segmentom obuhvaćena su sećanja Lazara Erdeljana o načinu života stanara kuće, o komšiluku, a ispričani su i značajniji istorijski događaji. Drugi deo izložbe predstavlja samu kuću arhitektonski, ali i članove porodice Erdeljan i njihov život. Poslednji deo izložbe predstavlja dvorište kuće, salaš i vinograde koji su bili u posedu Erdeljana, a koji su nakon Drugog svetskog rata, kao posledica agrarne reforme, oduzeti ovoj porodici.

Cilj ovakvih izložbi je da učenici bolje upoznaju tradiciju i život ljudi sa ovih prostora i da im se od malih nogu usadi navika da je muzej veoma interesantno mesto za učenje.

Gordana Rackov, učiteljica

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.