Plamenko u Kikindi

Iz Sremske Mitrovice, koja je 2012. godine bila domaćin Školskih olimpijskih igara, 1. aprila krenula je olimpijska baklja put Vranja. Vranje je ove godine domaćin Školskih olimpijskih igara, a Kikinda je ovog meseca jedan od gradova koji su imali čast da dočekaju olimpijski plamen. Ovu manifestaciju su u našem gradu uveličali mnogobrojni sportisti, plivač Dušan Novaković, džudista Nemanja Milić, učenici osnovnih škola i čelnici lokalne samouprave. Na bini ispred Skupštine grada prisutnima se obratio gradonačelnik grada, koji je i sam u mladosti bio uspešan sportista. Moji drugari iz razreda i ja imali smo priliku i čast da razgovaramo sa njim i prenosim vam naš razgovor.

Kada ste počeli da se bavite sportom?
Sportom sam počeo da se bavim sa pet godina.

Šta ste trenirali?
Trenirao sam plivanje, fudbal, tenis, atletiku.... Skoro sve sportove sam trenirao.

Za koji ste se na kraju opredelili?
Na kraju sam najviše vremana proveo u atletici.

Kakvi su bili treninzi u to vreme?
Treninzi su bili veoma teški, naporni. Atletika je jedan od težih sportova. Zahteva puno odricanja, truda, požrtvovanja.

Kako ste uspeli da uskladite trening sa školom?
Trudio sam se da ne zapostavim školu, ona mi je bila prioritet, jer sport i trening treba da budu nešto što se radi u slobodno vreme. 

Koji Vam je poseban trenutak u sportskoj karijeri?
Jedan od najvećih uspeha mi je kada sam postao slavan u državi, a to je bilo u prvoj godini treniranja atletike.

Da li ste Vi možda nekada učestvovali na Školskoj olimpijadi?
Jesam, učestvovao sam na Školskoj olimpijadi, ali se ne sećam koje godine. To je bilo davno, takmičili smo se u Somboru i bilo je lepo.

Šta biste poručili našim mladim sugrađanima?
Ja bih poručio našim mladim sugrađanima da obavezno, na sve načine, koriste svaki slobodan trenutak da se bave sportom. Mogu mnogo toga naučiti, upoznati nove ljude, drugare. Naravno, ono što je najvažnije je da će naučiti da pobeđuju i gube i da će jačati svoj duh.

Inače, moji drugari i ja bismo voleli da i mi, Kikinđani-osnovci, u narednom periodu budemo domaćini Školskih olimpijskih igara.


Ivana Plemić, V2

TRUDOM DO CILJA

U utorak, 5. aprila, kroz naš grad je prošao školski olimpijski plamen.

Na gradski trg i binu ispred Gradske kuće plamen je doneo Dušan Novaković, kikindski plivač, i predao ga u ruke sugrađaninu, Nemanji Miliću, kadetskom džudo reprezentativcu Srbije. Potom su na binu izašli sportisti koji će predstavljati naš grad na 10. Školskoj olimpijadi.

Svetislav Vukmirica, dugogodišnji džudista i sportski radnik, poželeo je tom prilikom sportistima da dobiju medalje i da osete olimpijski duh. On misli sve najbolje o sportskim takmičenjima jer su dobra za decu i dodaje da će deca tako naučiti da pobeđuju i gube, padaju i ustaju, shvatiće da svaki cilj koji zacrtaju mogu i da ostvare ako se dovoljno potrude.

Školske olimpijske igre će se održati u Vranju od 9. do 16. maja. Učestvovaće stotinak mladih sportista našeg grada.

Staša Vizi, VII4 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.