Đerdap 2019.

Učenici 7. i 8. razreda su proteklu nedelju i ponedeljak proveli na ekskurziji. Put nas je vodio prema istočnoj Srbiji i nacionalnom parku Đerdap. Prvo smo obišli jednu od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrđava – Smederevsku tvrđavu. Imali smo i privilegiju da vidimo deo prave srednjovekovne atmosfere jer se u tvrđavi održavalo Svetsko viteško prvenstvo. Dalje nas je put vodio prema Požarevcu i galeriji Milene Pavlović Barili. Pored reke Pek i rudokopa Majdanpek, stigli smo i do Rajkove pećine. Blago hajduka Rajka nismo pronašli ali smo videli prekrasne pećinske ukrase i osetili hladnoću pećine.




Prenoćili smo u Omladinskom kampu Karataš. Neko je spavao, a neko i nije. To se najbolje videlo ujutro kada mnogi nisu mogli da se razbude. Edukativni deo smo nastavili obilaskom hidroelektrane Đerdap. I tu smo imali sreće pa smo mogli da vidimo brod u prevodnici i još dva koja čekaju da pređu na drugu stranu. U Kladovu smo obišli Istorijski muzej, videli ostatke Trajanovog mosta i ostatke turskog utvrđenja Fetislam.

Posle ručka krenuli smo nazad, ponovo pored Dunava. Obišli smo i Lepenski vir- arheološki lokalitet iz kamenog doba. Prošli smo i pored još jednog srednjovekovnog utvrđenja - tvrđave Golubac. Od odmora na Srebrnom jezeru smo odustali jer je bilo kiše, a i umor nas je polako stizao.


Celim putem nas je pratila kiša, mada smo, kada je bilo najvažnije, uspeli da je izbegnemo. Bilo je i izuzetno hladno, ali sve to nam nije smetalo da sa ove ekskurzije ponesemo lepe utiske. Učenici su bili izuzetno dobri i poslušni i nije bilo nikakvih problema, te ih ovim putem, mi nastavnici pohvaljujemo.

Pozdrav do neke sledeće ekskurzije.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.