Vozom do Novog Miloševa

U petak, 24. maja 2019. učenici VII3 odeljenja išli su, zajedno sa svojom razrednom Dragicom Vukšom, vozom do Novog Miloševa i posetili Industrijsko tehnički muzej „Žeravica“. 

To je bila jednodnevna ekskurzija koja je koštala 185 dinara po učeniku. Voz iz Kikinde polazi u 10.55, a po povratku iz Miloševa u 16.23. Kako izgleda vozna karta, i šta smo sve videli, možete pogledati na fotografijama i video-zapisima uz ovaj tekst.


Voziti se vozom je poseban doživljaj, pogotovo kada je prvi put u životu. Naročito nam se svidela udobnost vagona, komfor koji pruža i čistoća. Sedi se na velikim i udobnim sedištima, nalik foteljama; nema štruckanja, krivina, semafora, kočenja; može se šetati po vagonu; može se koristiti komotan i čist toalet. Divan je pogled na ravničarski pejzaž, na ravnu liniju horizonta gde se spaja zelena boja žitnih polja sa plavom bojom kišnog neba.

Voz ide brzo, za nešto više od 20 minuta se stiže u Novo Miloševo. 

Posetili smo Industrijsko tehnički muzej „Žeravica“ i razgledali impozantan broj eksponata. Ima tu svega – od poljoprivrednih mašina, preko parne mašine, automobila, motocikala, do kućnih aparata i opreme za razne zanatlijske radnje. 

U okviru muzeja je i kuća Omera Popova, dede Dušana Popova čiji je život dvostrukog tajnog agenta (engleskog i nemačkog) poslužio piscu Janu Flemingu za kreiranje svog književnog lika tajnog agenta 007 Bonda, Džejmsa Bonda. Saznali smo da je broj 007 bio deo telefonskog broja stana u Beogradu gde je boravio Dušan Popov kada je bio u Jugoslaviji.

Puni utisaka i zadovoljni provedenim danom, vraćamo se kući. 

Samo još da napomenemo da smo pešačili od škole do železničke stanice i nazad, pa od miloševačke železničke stanice do muzeja i nazad, po muzeju, po selu u potrazi za hranom – osim marketa, u selu sve radi do 13, pa od 16 časova – sve u svemu, prešli smo oko 12 kilometara.

tekst, video i foto: Dragica Vukša, nastavnica srpskog jezika i književnosti

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.