Čuvajmo planetu da nam duže traje

Volim da budem sam i posmatram svet oko sebe. Možda će neko misliti da je to čudno, ali zaista, da li neko i, kada, zastane da pogleda ono što nas okružuje. Koliko nas pogleda oblake pred zalazak sunca, sve boje koje je priroda stvorila? Svi bi trebalo da obratimo pažnju na ono što nam planeta daruje, jer ako to izgubimo, videćemo da nam je potrebno mnogo više. Nadam se da neće biti kasno kada budemo shvatili da Zemlja ne pripada čoveku, več čovek pripada Zemlji. 

Na početku je čovek sebe prilagodio prirodi. Bio je zadovoljan onim što mu Zemlja daruje: čistim vazduhom, izvorskom vodom, sočnim plodovima sa drveća. Vremenom je čovek postajao sve pohlepniji i učinio je da se veza između njega i planete Zemlje drži samo na jednoj tankoj niti, nije ni svestan da ona može svakog časa da se prekine. 

Priroda je veličanstvena. Ona je nešto najlepše što je ljudsko oko videlo. Ipak, ništa ne traje večno. A, ljudski nemar će to propadanje ubrzati. Svaka mašina koju je čovek napravio, da bi sebi olakšao život, ispušta otrove u prirodu. Svaki fabrički dim utiče na kvalitet, tako nam potrebnog svežeg, vazduha. Svaki sprej izaziva trovanje. Zato treba dobro da otvorimo oči i pogledamo oko sebe. Čak i kada to uradimo, skoro da nećemo videti susednu zgradu od izduvnih gasova i smoga. 

Zemlja se razbolela. Kriv je čovek. Cveće je počelo da vene, drveća su prestala da dišu za nas. Na mestu gde je nekada rasla zelena trava sada je samo gomila smeća. Nekada čiste, modroplave reke, sada su uprljane otpacima koje baca čovek. A nebo, nekada kristalno, čisto, plavo, sada se ogrnulo prljavim sivilom. Šta je potrebno da se desi pa da ljudski rod svhvati da sve to što radi, ne radi u svoju korist? Sve to što radi znači samo jedno - čovek je izneverio prirodu koja ga je stvorila. Bio je previše zauzet da bi slušao molbu prirode da je sačuva, nije bio u stanju da čuje svoju planetu kako tuguje, kako plače. 

Mi imamo jednu jedinu planetu - i moramo da čujemo šta nam poručuje, moramo da je čuvamo i pazimo, jer će nam ona dobrim uzvratiti. Moramo da je ostavimo u boljem stanju nego što je sada za buduće generacije. 

Otvorimo oči! 

Učinimo nešto! 

Sačuvajmo planetu da nam duže traje! 

I još nešto, dobro razmislite o proročanstvu indijskog Kiri navoda, koje glasi:,,Kada sva drva budu posečena, kada sve životinje budu ulovljene, kada sve vode budu zagađene, kada sav vazduh ne bude siguran za udisanje, samo tada ćete shvatiti da se novac ne može jesti“. 



Aleksa Rosić VIII2

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.