Bratimljenje škola

Odabrani učenici škole „Sveti Sava“ iz Kikinde otišli su na nagradnu ekskurziju u Foču, gradić u Bosni i Hercegovini. Cilj ekskurzije je bio širenje saradnje i  prijateljstva dve škole.
 

Uzbudljivo i naporno putovanje je počelo 24. maja u 5:00 sati. Put je trajao 12 sati, ali uz neponovljivog vozača „Đuru“ prošao je brzo i uz smeh. Dočekani smo toplom dobrodošlicom OŠ „Sveti Sava“ iz Foče uz  zanimljivu žurku i predstavljanje dveju škola. Upoznali smo odmah drugare, domaćine, kod kojih smo spavali, a razgovor i smeh se orio učionicom.

Već sledećeg dana smo obilazili kulturno nasleđe Foče, videli smo obnovljenu Aladža (šarenu) džamiju, čuli priču kustosa u muzeju i pogledali eksponate. Posebno nam je bila zanimljiva prostorija iz NOB-a. Škola naših domaćina nalazi se na samom ušću Ćehotine i Drine, što nam je bilo neobično. Išli smo na očaravajuće Brione i na Tjentište, gde smo ostali bez daha pred spomenikom i u muzeju, a vodič nam je pričao o bitki i približio Drugi svetski rat.  Priroda nas je posebno oduševila, a pogled sa vrha spomenika učinio je da zaboravimo na bolove u nogama. (Do spomenika smo prešli 341 stepenicu.)


Sve ovo vreme smo iskoristili da se bolje upoznamo sa svojim domaćinima.

Sledećeg jutra morali smo da krenemo nazad. Rastanak je bio težak, ali su nam nastavnici obećali da će oni uskoro doći kod nas u Kikindu, a nastavnici iz Foče su to potvrdili.

Da bismo prekratili povratak kući, napravili smo pauzu u Višegradu, gde smo prešli preko mosta iz čuvenog Andrićevog dela „Na Drini ćuprija“, prošetali ovim gradom i Kamengradom, ili Andrićgradom kako ga još zovu. 


Svaki deo ovog putovanja je priča za sebe, lep na svoj način i nadamo se da će ovakvih putovanja i druženja biti još.

Milica Tomić i Sonja Olajić, V2

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.