Grčka

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Grčka je država u jugoistočnoj Evropi. Zahvata južni deo Balkanskog poluostrva.

U teritoriju Grčke spada i 6000 ostrva. Od toga je svega 227 naseljeno. Najpoznatija su Tasos, Samos, Mikonos, Santorini, Rodos, Krf, Krit i Simi.

STANOVNIŠTVO

Grčka je kolevka evropske civilizacije, zemlja Akropolja i Mikene, dom Odiseja i Aleksandra Velikog, postojbina Platona i Aristotela. Prema podacima iz 2004. godine, ova zemlja ima oko 10,5 miliona stanovnika.Od toga 4,5 miliona živi u glavnom gradu - Atini, 419 500 u Solunu, u Pireju 193 400 i u Patrosu 175 000. Ovi gradovi su ujedno i najveći u Grčkoj. Službeni jezik je grčki. Pored Grka ovde žive i Turci. Najviše je pravoslavaca, ali ima i muslimana, rimokatolika, protestanata... Prosečna životna starost muškaraca je 76 godina, a žena 81 godina. Kod Grka ima malo nezaposlenih, tj. samo 11%. Njihovi glavni izvori prihoda su masline i turizam.

KUHINJA

Najpopularnije jelo za turiste u Grčkoj je giros.To je u stvari svinjsko, pileće ili mešano meso zavijeno u tortilju, sa dodacima kao što su pomfrit, paradajz, salata od svežeg kupusa, tzatziki salata, razni začini...

ATINA

Atina je ne samo glavni grad Grčke, nego i njena kulturna i društvena prestonica. Raskošna je i gostoprimljiva. Ko god je jednom ovde bio, poželi da se bar još jednom vrati. Atina leži na obali Egejskog mora, a njena luka Pirej izlazi na Saronski zaliv. Pirej je , inače, administrativno odvojen od Atine, mada sa njom čini jednu celinu. Suvo korito reke Ilisije predstavlja granicu između ove dve teritorije. Administrativni, trgovački i politički centar Atine smešten je između dva trga, Omonije i Sintagme, na pola puta najstarije trase metroa. Ova dva trga se bitno razlikuju u svakodnevnom životu grada. Omonija je okrugla; pošto su grci dugo bili razjedinjeni, trg u koji se zvezdasto uliva osam ulica predstavlja njihovo ujedinjenje. Sintagma je četvorougaonog oblika; nekada je na njemu bilo 4000 stolica pod otvorenim nebom,ali su uklonjene u očekivanju organizacije Olimpijskih igara. Tako je napravljen čist, prazan prostor u koji se uliva šest ulica. U Atini postoji samo jedna, glavna, zelena pijaca u ulici Atinas. To je centralna ulica, a pijaca je svakodnevno u funkciji. Prodaje se sve: meso ,sirevi, voće, povrće , začini, riba, grickalice...Nikada nećete naići na pokvareno meso, iako ono uglavnom visi na otvorenom, a ne u rashladnim vitrinama. Ostali kvartovi snabdeveni su zelenišem samo određenim danima u nedelji.

SOLUN (TESSALONIKI)

„Njeno ime će biti Tesaloniki“, rekao je kralj Filip II Makedonski, po rođenju svoje ćerke, a sestre Aleksandra Velikog. Kasnije će po ovoj, nadaleko čuvenoj princezi, biti nazvan grad nastao spajanjem 26 naselja. U to vreme, 315. godine stare ere, bio je drugi grad po značaju u celoj Vizantiji, odmah iza Konstantinopolja. Manje lepa strana priče pokazuje da je udaja princeze Tesaloniki za Kasandrosa, nadzornika ovog kraja, bila kobna. On je nakon smrti Aleksandra Velikog pogubio njihovu majku Olimpijadu i proglasio sebe makedonskim kraljem. Grad je nazvao po Tesaloniki da bi umirio narod i skrenuo pažnju sa zločina koji ga je doveo na presto. Simbol Soluna je neizostavna Bela kula, podignuta u XV veku. Predstavlja poslednje ostatke iz perioda Vizantije. Današnje ime je dobila posle događaja iz 1890. godine, kada je jedan zatvorenik, nakon što je pušten na slobodu, prekrečio kulu u belo. Na njenom vrhu se vijori grčka zastava.

ZEJTINLIK

Ime grada Soluna neizbrisivo je vezano i za našu istoriju; poseta ovom gradu podrazumeva i obilazak srpskog vojničkog groblja iz Drugog svetskog rata, na Zejtinliku. Građeno je od 1933. do 1936. godine, po projektu arhitekata Aleksandra Vasića i Nikolaja Krasnova. Spomenici su napravljeni od venčačkog mermera, zemlja je doneta sa Cera, a čempresi iz dvorišta Hilandara.

Dunja Ilić VIII2

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.