Nosioci Plakete sveti Sava o sebi


SLAĐANA AVRAMOV VIII-1

“Čovek je ono što misli da jeste”. - misao je koja je Slađanin životni moto, zato što strah od neuspeha skoro sigurno vodi neuspehu, a na isti način, misao o uspehu vodi do uspeha i savladavanja svih prepreka.

Dobitnica plakete Sveti Sava i jedna od najboljih učenica naše škole postigla je visoke rezultate upornim radom, disciplinom i dobrim radnim navikama. U tome joj je, kaže Slađa, pomogao visoko obrazovan i stručan kadar škole. Njeno iskustvo je da su svi zaposleni imali korektan odnos i trudili se da pomognu đacima, a njoj najdraži ljudi su bivši starešina Ivan Belančić koji, na žalost, više nije sa nama, i njena učitelica Radmila Berar, koja joj je dala osnovu za dalje učenje.

U nastavi, dragi su joj svi predmeti, a među njima ipak prednjače geografija, muzička kultura, srpski jezik, biologija i hemija.

Slađa je, pored redovne nastave, veoma aktivna u školi, gde peva u horu i učestvuje u radu sekcija srpskog jezika, matematike i geografije. Van škole, od svoje sedme godine članica je folklora u ADZNM “Gusle”, a trenirala je i kuglanje u klubu “Toza Marković”.

U slobodnom vremenu voli da čita, sluša muziku i druži se s prijateljima, a ima i psa kojeg redovno vodi u šetnju.

U ovom trenutku najvažnije joj je da upiše željenu školu, a to je društveno-jezički smer kikindske Gimnazije i da ostvari životni cilj – da postane psiholog I radi sa decom u školi.

MARIJA KOZOMARA VIII-1 

Marija, kojoj je u ovom trenutku najvažnije u životu da što bolje uradi kvalifikacione ispite i upiše željenu srednju školu, za postizanje visokih rezultata u školovanju i sticanje plakete Sveti Sava, nudi jednostavan recept: biti zainteresovan na nastavi i redovno učiti.

Što se tiče profesionalne budućnosti, Marija se dvoumi između stranih jezika i prava, a izgleda da će ipak prevagnuti želja da postane advokat ili sudija.

U međuvremenu, u osnovnoj školi, od svih predmeta najviše voli istoriju, od nastavnika Miroslava Grujića i Nemanju Božovića, najinteresantnija joj je učionica za engleski, i veoma voli školske odmore koje provodi sa najboljim drugaricama. 

Uključena je u više vannastavnih aktivnosti, na sekcijama iz srpskog jezika, geografije, matematike i engleskog jezika, a bavila se i folklorom i kuglanjem. 

Kad ima slobodnog vremena, kao i većina vršnjaka, sluša muziku, gleda MTV i provodi vreme na Internetu.

Marija se u životu rukovodi ovim mudrim mislima:
“Biti dobar prema svima i ne odustajati od svojih ciljeva.” i
“Sa malo truda i rada puno se postiže.”

JELENA SIVČEV VIII-1

U svojoj školi Jelena, pored velikih odmora na kojima sa prijateljima vodi zanimljive razgovore i zbija šale, najviše voli časove geografije, jer nastavnik uvek na interesantan način predaje lekcije.

Pored angažmana u školi, ona već dve godine trenira kuglanje, a slobodno vreme najradije provodi sa prijateljima, ili uz neku dobru knjigu i računar.
Sada joj je u životu najvažnije da upiše i završi srednju školu i fakultet sa odličnim uspehom i tako u budućnosti sebi obezbedi posao koji će biti satisfakcija za višegodišnji trud.

Visoke rezultate postiže redovnim učenjem, poslušnošću i pažnjom koju posvećuje svakom času i nastavniku. 

Pošto sebe doživljava kao poslovnu osobu, planira da upiše ekonomsku školu, tj. da se bavi knjigovodstvom.

Jelena kaže: „Život je veoma kratak, zato ga treba živeti punim plućima kako bi ti bio što ispunjeniji, ali razmišljati uvek i o posledicama i biti aktivan na svim poljima.“

STEFAN CVETIĆ VIII-2

Stefanu je u ovom trenutku najvažnije da izabere pravi životni poziv, a prema njegovim interesovanjima i željama to će najverovatnije biti informatika, tačnije, programiranje u oblasti animacije i fotografije.

I najviše svog slobodnog vremena Stefan provodi uz računar, praveći kompjuterske animacije. Pored toga, bavi se i muzikom: svira klavir i električnu gitaru.

U školi su mu najdraži časovi biologije i informatike, a poštuje i ceni sve svoje nastavnike i zaposlene u školi. Aktivan je u sekcijama iz informatike, matematike i engleskog jezika.

Stefanov recept i preporuka za postizanje visokih rezultata u školovanju glasi: „Svaki korak ka znanju je korak ka uspehu. Koračaj bez zastajkivanja!“

U životu se on rukovodi izrekom čuvenog kineskog mudraca Kung Fu Cea:
„Nikad se ne može reći toliko mudrosti koliko se može prećutati gluposti.“

IVANA JOVANOV VIII-3

Ivana u školi najviše voli svoje drugove i drugarice, a najlepše joj je na časovima matematike, engleskog i srpskog jezika. Pored redovne nastave, ona trenira odbojku u klubu „Kikinda“ i usavršava engleski jezik.

U slobodnom vremenu voli da se druži, da sluša muziku, igra društvene igre ili kompjuterske igrice, da vozi rolere, igra odbojku, čita dobre knjige...
I njoj je trenutno najvažnije da dobro uradi kvalifikacione ispite i da upiše željenu školu, a to je Gimnazija. Ivana voli društvene nauke i želela bi da se bavi jezicima.

Za visoke obrazovne rezultate, smatra ona, treba pre svega, redovno učiti sve predmete, ali i van škole, neobavezno, produbljivati svoja znanja u oblastima koje nas posebno zanimaju.

„Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide.“ – rekao je Duško Radović, a to je Ivanin životni moto.

JELENA MILIĆEV VIII-3

Konstantan rad i pravilno raspoređeno vreme za školske i vanškolske aktivnosti, to je Jelenin recept za postizanje visokih rezultata u školovanju. 

U školi ona najviše voli svoje odeljenje i njihovog najboljeg razrednog starešinu, Milana Danića. Dopadaju joj se svi predmeti, a najdraži su joj engleski jezik i geografija.

Pored redovne nastave, Jelena peva u horu, ide na časove engleskog jezika i rekreativno se bavi sportovima.

Slobodno vreme najčešće provodi sa svojim društvom, ili sluša muziku, čita neku zanimljivu knjigu, gleda filmove, posećuje razne sajtove na Internetu...

Jeleni je uvek najvažnija stvar u životu zdravlje i sreća u porodici. Sve ostalo što želi, doći će njenim zalaganjem i poštenim radom. A želje i planovi za budućnost su joj da sada upiše društveno-jezički smer Gimnazije, a potom da studira na filološkom fakultetu.

Njen životni moto je: „Ne sanjaj život, živi svoj san, budi svoj i nikad ne odustaj.“

MILOŠ PAVLIĆ VIII-3

Matematika, fizika i tehničko obrazovanje su Miloševi omiljeni nastavni predmeti, a najbolji nastavnici, po njegovom iskustvu su Zoltan Kanalaš, Milan Danić, Zita Herceg, Dušan Radin i Marija Zivlak.

Miloš želi i planira da, posle osnovne, upiše Tehničku školu, smer elektrotehničar računara i da postane programer. U životu, želi da bude uspešan plivač, da putuje i da ima mnogo prijatelja.

Te svoje želje on je već počeo da ostvaruje: u školi se bavi programiranjem, a van škole godinama trenira plivanje i postiže odlične rezultate.

Slobodno vreme voli da provodi sa drugarima, da sluša muziku i vozi bicikl sa mlađim bratom.

Trenutno su mu najveće želje da se kvalifikuje za Evropski olimpijski festival mladih u plivanju i da upiše 
željenu srednju školu.

Miloš tvrdi da je postao jedan od najboljih đaka naše škole tako što pažljivo sluša, redovno uči i poštuje nastavnike.

U životu, smatra on, treba biti raspoložen i umeren u svemu, ili kako kaže narodna mudrost: „Ni Bogu se ne treba previše moliti.“

JELENA TERZIN VIII-3

Jeleni je u ovom trenutku, i uopšte u životu, najvažnije zdravlje.

U neposrednoj budućnosti volela bi i planira da upiše 
Ekonomsku školu. 

Da bi se postigao zavidan uspeh u školovanju, mora da se sluša 
na času i da se redovno uči, preporučuje ona.

Pored školskih obaveza, Jelena trenira rukomet.

Kako u školi, tako i van nje, ona najviše voli svoje drugarice i drugove. Pored druženja, u slobodnom vremenu voli i da igra stoni tenis i da se bavi kompjuterom.

Jelenin životni moto je: „Živi i pusti druge da žive.“

DANIJELA BIRO VIII-4

Danijela od petog razreda učestvuje u radu sekcija iz engleskog i srpskog jezika, jer su joj to ujedno i omiljeni nastavni predmeti. Voli svoju odeljenjsku zajednicu, VIII-4, i dragi su joj svi nastavnici naše škole.

Pored redovne, ona sada završava i nižu muzičku školu, odsek klavir.
Svoje slobodno vreme Dana provodi uz muziku i prijatelje.

Trenutno joj je najvažnije da upiše ono što želi, a to je srednja medicinska škola.

Recept za dobijanje plakete Sveti Sava, tj. za visoke rezultate u obrazovanju, može se, po njoj, iskazati u tri reči: RED, RAD i DISCIPLINA.

Životni moto kojim se Dana rukovodi je: „Ukoliko želiš da ostvariš svoj cilj, u tvom rečniku ne sme se naći reč NEMOGUĆE.“

NIKOLA KECIĆ VIII-4 

Nikolini omiljeni časovi su matematika, fizika i fizičko vaspitanje. Dopada mu se rad svih nastavnika koji predaju VIII-4. Takođe voli druženje u školskom dvorištu sa drugovima iz njegovog i iz drugih odeljenja.

On smatra da je fizička aktivnost glavni preduslov za dobar intelektualni rad i uspeh u školovanju. To je ono što i sam primenjuje. Trenira fudbal u gradskom klubu OFK Kikinda, vikendom odlazi na bazen, a član je i školskog fudbalskog tima. Takođe voli da slobodno vreme provodi u prirodi, igrajući fudbal sa prijateljima.

Pored sporta, Nikolina velika ljubav je muzika. On pohađa časove gitare, kod kuće sluša svoj omiljeni rock’n’roll i obožava da odlazi na koncerte.
U budućnosti, on sebe vidi kao profesora matematike ili kao bankara. Zato se trenutno još dvoumi između Gimnazije i ekonomske škole kao svog izbora za naredni nivo školovanja.

U životu mu je trenutno najvažnije da upiše željenu srednju školu, da bude uspešan sportista i da ostane uporan i istrajan u nastavku školovanja.

Nikolin životni moto je: „Bez muke nema nauke.“

STOJAN PEJIĆ - VIII-4

Stojan voli da se druži, zato u školi ima mnogo drugova. Svi nastavnici su mu dobri. Od časova najviše voli biologiju i tehničko obrazovanje, a od svih školskih prostora najviše mu se dopada kabinet za biologiju.
Pored školskih obaveza, trenira plivanje i ronjenje, a slobodno vreme provodi sa društvom ili čitajući knjige o kampovanju u prirodi.

Stojan je sklon prirodnim naukama. Zato sada planira da upiše neki srednjoškolski smer koji je u vezi sa biologijom ili medicinom i u ovom trenutku najvažnije mu je da u tome uspe.

Za postizanje visokih rezultata, smatra on, dobro je imati cilj u životu koji će ti dati volju za učenjem.

Stojanov životni moto je: biti uporan i ne odustajati od zamišljenih ciljeva.

KATARINA TIMIN VIII-4 

Katarina je radoznala i kreativna osoba i u skladu s tim su i njene želje i planovi za dalje profesionalno školovanje. Volela bi da postane turistički vodič ili modni dizajner. Turistički tehničar u kikindskoj ekonomskoj školi ili novosadska škola za dizajn su alternative o kojima najozbiljnije razmišlja, a upis u željenu školu joj je trenutno najvažniji u životu, pored dobrog provoda sa društvom.

U školi Kaja najviše voli velike odmore provedene sa svojim drugovima i drugaricama iz razreda, a od predmeta najdraži joj je engleski jezik. 
Pored redovne nastave, ona trenira odbojku i igra u školskom timu. Takođe ide na privatne časove iz engleskog jezika, jer želi da ga što bolje usavrši. 
U slobodnom vremenu sluša muziku, crta i izlazi sa društvom.

Da bi se postigli obrazovni rezultati kakve ona ima, treba redovno učiti i biti uporan, smatra Katarina.

Njen životni moto je: „Idemo dalje ...“

OGNJEN FRANCUSKI VIII-4

Ognjen ima široka interesovanja. Stoga voli sve školske predmete. Ali, to mu stvara problem pri izboru srednje škole. Najverovatnije će to biti Gimnazija, mada još nije sigurno koji će smer odabrati. No, sasvim je siguran da će nakon srednje škole upisati medicinski fakultet i da će se u životu baviti profesijom lekara.

U školi najviše voli svoj razred i nastavnike koji im predaju. 

Pored redovne nastave, Ognjen se priprema za takmičenje iz hemije, trenira aikido i učestvuje na takmičenju za ECDL (European Computer Driving Lincence).

Slobodno vreme najviše voli da provodi sa porodicom, prijateljima i svojim psom Alfom, kao i da čita knjige. 

Da bi se postigli visoki obrazovni rezultati, smatra on, prvo i najvažnije je učiti ne za jedan dan, nego tako da znanje ostane urezano u glavi, a drugo, čitati više knjiga, koje nisu samo lektira.

Najvažniji u Ognjenovom životu su porodica, drugovi i školovanje.

Njegov životni moto je: „Za veliku stvar treba se malo pomučiti.“

ANDREAS ŠALAMON VIII-5

Andreas u školi najviše voli svoje drugove i drugarice. Dragi su mu svi njegovi nastavnici i nastavnice jer, smatra on, svi rade i predaju stručno i najbolje što znaju. Omiljeni nastavni predmeti su mu matematika, geografija i istorija.

Pored redovnog školskog rada, ostaje mu i dosta slobodnog vremena u kome on voli da se zabavlja. Najradije se zabavlja sa svojim drugovima, ili kao i mnogi iz njegove generacije, za računarom. Naravno, trudi se da u tome ima mere.

Trenutno mu je u životu najvažnije da uspešno završi osnovnu i upiše željenu srednju školu. Planira da to bude srednja Medicinska škola u Senti, i to smer farmaceutski tehničar. Posle toga možda će upisati fakultet, ili potražiti posao. Voleo bi da radi u jednoj od kikindskih apoteka. 

Andreasov recept za visoke rezultate i dobijanje plakete Sveti Sava je: uči mnogo, znaj odgovore, pa ćeš dobiti dobru ocenu, a onda se potrudi da je zadržiš. 

Životni moto preuzeo je od svoje mame i on glasi: „Uči da postane čovek od tebe.“

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.