Dan maternjeg jezika

Dan maternjeg jezika (21. februar) i ove godine obeležen je širom sveta. I naši učenici su bili u prilici da pokažu koliko poznaju maternji jezik. Nizom zanimljivih igrica, kroz kvizove organizovane po uzrastima od V do VIII razreda, đaci su se takmičili i pokazali koliko su umešni u rešavanju zagonetaka, koliko poznaju pravopis, da li znaju da rešavaju ukrštene reči. Učili su i zabavljali se istovremeno. Najuspešniji su nagrađeni dobrim ocenama, a ostalima ostaje da sačekaju neku novu priliku ili sledeći 21. februar.


Tanja Baba, nastavnica srpskog jezika

U kikindskom Kulturnom centru je 21. februara svečano obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika. Na pomenutoj manifestaciji pored učenika naše škole učestvovali su i članovi KUD „Eđšeg″, članovi kikindskog Udruženja Rumuna kao i članovi kikindskog Udruženja Nemaca. Zahvaljujući učesnicima programa, posetioci su mogli da uživaju u bogatstvu i raznolikosti jezika, u lepoti srpskog, mađarskog, nemačkog i rumunskog jezika.

Maternji jezik je jezik koji se prvi nauči, koji najbolje znamo, jezik na kojem mislimo, sanjamo, računamo pa čak i ćutimo. Čovek može naučiti više stranih jezika, ali maternji jezik je samo jedan i jedini. On je stub, osnova identiteta svakog čoveka. Zato je važno da svako neguje i čuva svoj maternji jezik.

Učenici naše škole su priredili prigodan program, u kojem su dali kratak osvrt na razvoj mađarskog jezika i književnosti, čitajući odlomke iz dela poznatih pisaca.

Eržebet Savanović, učiteljica

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.