Učenici IV2 posetili su 7. juna 2014. godine povrtarsko gazdinstvo u Kikindi vlasnika Helene i Gorana Konstantinova, roditelja učenika našeg odeljenja Nikole Konstantinova.
Goran Konstantinov je prvo svima objasnio proces proizvodnje pečuraka, njihovo održavanje, pakovanje i distribuiranje. Pokazao im je kako pečurke izgledaju, naveo nekoliko vrsta i istakao njihovu hranljivost.
Učenici su se najviše iznenadili kad su videli da se pečuke mogu proizvoditi u celulozi: slama, kukuruzovina, seno; stabljike graška, soje, uljane repice; otpaci pamuka, otpaci tekstilne industrije; iver, strugotina i drugi celulozni, otpadni materijal. Znali su da ove pečurke vole vlagu i tamu, ali nisu ni pretpostavili da se razvijaju u tako neobičnoj sredini.
Poslednji deo odnosio se na održavanje prostorija, čišćenje i dezinfekciju. Na kraju su svi bili počašćeni sokom i sladoled tortom.
Pozvani su da dođu i sledeće godine kada će imati priliku da saznaju nešto više o proizvodnji druge vrste pečurke, Šitaki.
Gordana Rackov, učiteljica
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.