Festival nauke 2014.

U četvrtak, 4. decembra, đaci naše škole su već tradicionalno posetili Festival nauke u Beogradu i uverili se da je sve moguće.

Naše prvo odredište bila je Galerija Narodne banke Srbije, pretvorena u zelenu zonu posvećenu ekologiji i recikliranju. Obišli smo zanimljivu izložbu solarografskih radova, saznali više o urbanim predatorima i slušali ih kako se oglašavaju, savladali osnove kompostiranja, otkrivali dobre i loše bakterije i tako proveravali svoje pamćenje, upoznali se sa Crvenom listom ugroženih vrsta...

Zatim smo se uputili u Studentski kulturni centar, gde smo posmatrali zanimljive hemijske eksperimente i rešavali naučne probleme na kreativan način sa Laslom Žirošem.

Naša poslednja destinacija bio je Zepter Expo centar, gde su nas oduševile interaktivne postavke u više nivoa. Ovde smo još bolje mogli da otkrijemo zabavnu stranu nauke. Prošetali smo čarobnom Ejmsovom sobom, zavirili u budućnost i videli robotsku glavu koja može da oponaša osećanja, kreirali idealan grad, kao vremeplovom se vratili u prošlost i posetili vinčansku kuhinju, tkali pirotske ćilime na virtuelnom razboju, otkrili kako usvajamo različite informacije, upoznali se sa radom i izgledom najvećih teleskopa na svetu, isprobali prirodne preparate i naučili kako da ih sami napravimo, rešavali krivična dela savremenim metodama, bili na putu u središte zuba, čuli priču o ušima i ispitivali svoj sluh, upoznali čarobni svet dobrog drveta, snimili svoje najjače utiske za opravdano odsutne u TV studiju i još mnogo toga.


Festival nauke organizuje se već osmi put u Beogradu sa ciljem da približi nauku svima i istakne njen značaj u svakodnevnom životu.

Dragana Videnov, profesor engleskog jezika

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.