Svetosavski festival znanja 2015.

Dana 26. januara u školskoj trpezariji održan je Festival znanja. Đaci su sa svojim nastavnicima pripremili eksperimente i igre i prikazali ih drugim učenicima koji su došli da ih gledaju. Bilo je predstavljeno 12 predmeta: informatika, istorija, engleski, nemački, geografija,   matematika, hemija, fizika,  tehničko, srpski, muzičko, likovno i biologija.

Na štandu informatike mogli smo sa drugarima da igramo kviz na tabletima, mlađi - o crtanim junacima, dok su stariji rešavali nešto teže zadatke.

Na štandu istorije smo kroz igru mogli da obnovimo znanje, rešimo test i dobijemo nagradu, slažemo slagalicu ili igramo igru zapažanja.

Na štandu nemačkog jezika smo učili nemačke reči kroz crtanje i bojenje i imali priliku da pogledamo fotografije i prelistamo časopise iz Nemačke.

Na štandu engleskog jezika bilo je svašta, od bojenja i društvenih igara sa pogađanjem reči do zanimljivih kvizova, domina i igara pamćenja.

Prisustvovali smo erupciji našeg malog vulkana koji je zadivio mnoge. Videli smo razne vrste dragog kamenja i snalazili se na geografskim kartama.

Slagali smo tangram, rešavali zagonetke i videli veliku sierpinsku piramidu koju su napravili učenici osmog razreda svih odeljenja sa svojim nastavnicima matematike.

Prisustvovali smo hemijskim ogledima, gde su veštiji učenici izvodili razne zabavne i raznobojne eksperimente. Pravili su plave, zelene i narandžaste slonovske paste, magični balon čija tečnost menja boju u plavu, cveće koje menja boju latica...

Proizvodili smo muziku pomoću tegli sa vodom, pravili energiju od limuna, gledali oscilator koji ostavlja trag u kredi i još mnogo toga na štandu fizike... Najzabavnije je bilo igrati se sa vatrom.

Tehničko je okupilo najviše posetilaca. Igralo se jedno  posebno kolo i to strujno kolo. Pored toga, đaci su pravili razne oblike od drvenih štapića. 

Svi učesnici su na štandu srpskog jezika pokazali kreativnost. Svako je pisao po jednu rečenicu i sastavili  smo jednu veoma zanimljivu priču. Takođe smo rešavali rebuse i dobijali na poklon hemijske olovke.

Đaci i nastavnice na muzičkom štandu su bili zaduženi za muziku, ples i dobro veselje. Imali smo program sastavljen od srpskih i mađarskih plesnih tačaka. Mnogi su nam se pridružili, pa čak ni nastavnici nisu odoleli.

Na štandu likovnog gledali smo slike sa predmetom koji može da se vidi  na dva načina, približavali smo boje i radili testove da vidimo koju hemisferu mozga više koristimo.

Kućni ljubimci su imali poseban deo na ovom festivalu.

Ove godine nam je bilo veoma zanimljivo, pa se nadamo da ćemo se videti i sledeće godine sa nekim novim idejama.

Milica Sandić, VIII4

No comments: