Lepote Banata

U vreme kada se nema puno sredstava a želja za putovanjima ipak postoji, setili smo se da puno lepih mesta i znamenitosti postoji i u našoj blizini. Tako smo sa učenicima VIII razreda išli na ekskurziju u Vršac.

Lep dan, lepo društvo i lepa mesta koja smo posetili bili su dovoljni da se sa ekskurzije vratimo zadovoljni i ispunjeni.

Naš put počeli smo u Idvoru, rodnom mestu Mihajla Idvorskog Pupina i mestu sa najviše roda u Banatu. Pupin, koji je potekao iz siromašne, seljačke porodice i zahvaljujući svojoj upornosti ali i podršci majke Olimpijade postao visoko obrazovan, priznat naučnik, nikada nije zaboravio svoje rodno mesto. Obišli smo njegovu rodnu kuću, staru školu koja je danas muzej i Dom kulture koji nosi Pupinovo ime i gde smo pogledali kratki film o ovom naučniku.

Put nas je dalje odveo u Kovačicu. Centar naivne umetnosti. Obišli smo galeriju naive i videli radove najpoznatijih naivaca.


Vršac je bio naše krajnje odredište. Obilazak grada i razgledanje znamenitosti – Eparhijski dvor, Rimokatolička katedrala, Apoteka na stepenicama koja je danas muzej, rodna kuća Jovana Sterije Popovića, Pravoslavna crkva, sportska hala Milenijum, gradsko jezgro sa lepim i prostranim trgovima. Tu su učenici imali i slobodnog vremena za samostalno razgledanje i odmor.

Krajnji cilj bio nam je Vršački breg sa svojom kulom. Tu nam se pružila i jedinstvena prilika da gledamo poletanje paraglajdera, što je bio poseban doživljaj. Pošto je subota i dan za svadbe, naši đaci su se uključili i u snimanje jednog spota mladenaca, što im je posebno bilo interesantno.


Sve u svemu, bio je to jedan zaista lep i sadržajan dan koji će se dugo pamtiti.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.