Na vezi sa Guglom

 U četvrtak, 23. februara 2023. godine, u Centru za stručno usavršavanje održan je onlajn sastanak sa četvoro divnih ljudi koji rade u kompaniji Google na nekim od najtraženijih poslova. Nastavnica engleskog, Dragana Videnov, je u dogovoru sa njima organizovala ovaj sastanak.

Anastasija, Mina, Miloš i Đorđe su iz Srbije, ali su se zbog posla preselili u inostranstvo. Mina i Anastasija žive i rade u Londonu, u Velikoj Britaniji, dok su Miloš i Đorđe u Dablinu, u Irskoj. 

Anastasija radi tek nekoliko meseci, dok su se Mina, Miloš i Đorđe zaposlili pre nekoliko godina. Rade u različitim sektorima i imaju različita zaduženja, ali svom poslu pristupaju veoma odgovorno. Đorđe radi u delu za marketing, Miloš se brine o radu mreže, dok se Anastasija i Mina bave aplikacijama i programiranjem.

Svoj posao obavljaju koristeći se engleskim jezikom, ali na radnom mestu čuju i druge strane jezike.

Zanimljivo je to što u kancelarijama, pored restorana i kafića, imaju bilijar i stolove za stoni fudbal i stoni tenis.

Nakon kratkog predstavljanja, mogli smo da im postavljamo pitanja. Neka su bila malo neozbiljna, neka teška, ali naši sagovornici su s lakoćom i rado odgovarali, čestitajući nam, s vremena na vreme, na izboru.


Slušajući njihove priče i odgovore, saznali smo šta sve od mogućnosti kompanija Google nudi. Fokusiraju se na ono što znate, na vaše veštine, a ne na ono što ne znate. Možete raditi i u kancelariji i od kuće. Prilikom intervjua, proveravaju kako razmišljate i daju vam nekoliko testova, nekad i osam, kako bi utvrdili da ste vi prava osoba za posao za koji se prijavljujete. Ovaj posao je odličan za one koji vole programiranje. Radno vreme je uobičajeno - 8 sati, ali ako završite posao ranije, možete ranije otići kući. 

Najjači utisak na nas je ostavila izjava da nije bitno koji fakultet završite, ali morate biti kvalifikovani za posao kojim se bavite.

Volele bismo da se organizuje sličan susret ponovo, jer smatramo da je dobro videti i čuti nešto novo i drugačije. A, i dalje ima dosta toga što nas zanima  i što bismo želele da saznamo.

Zahvaljujemo se nastavnici engleskog, kao i Mini, Milošu, Đorđu i Anastasiji što su odvojili svoje vreme da nam omoguće da naučimo nešto novo!

Lara Avramov i Ana Vojvodić, VII2

No comments: