Dan javnih službi

Osma smotra javnih službi održana je 17. septembra od 10 do 15 časova na kikindskom trgu. Svoj rad su nam približili: vojnici, žandarmerija, policajci, vatrogasci, lekari, izviđači i drugi. Tako smo mogli da sednemo za volan kamiona, bagera, džipa i drugih izloženih vozila, probamo maskirnu uniformu, spuštamo se niz konopac ili hodamo po njemu i još štošta. 

Vojnici su nam predstavili različite vrste naoružanja: bazuke, mitraljeze, pištolje, puške, zolje... Pripadnici žandarmerije su pokazali kako izgleda akcija spasavanja u planini - spuštanjem niz kanap. Na štandu policajaca, najveću pažnju nam je privukao pas obučen da otkrije drogu.

Doktorice Doma zdravlja su na svom štandu merile nivo šećera i pritisak prolaznicima. Volonteri Crvenog krsta su crtali deci po licu i rukama lažne rane i posekotine i pokazivali kako se previjanjem ukazuje prva pomoć.

Izviđači, čiji sam i ja deo, obučeni u prepoznatljive zelene košulje sa amblemom i maramama oko vrata, pokazivali su zainteresovanima kako se podiže šator i pali vatra grančicama.

Ovogodišnji Dan javnih službi nas je sve oduševio. Jedva čekamo sledeći!

Ivona Barna, V4

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.