Nosioci Plakete Sveti Sava o sebi


MARKO LUDAIĆ, učenik VIII-2 odeljenja

Markova velika ljubav je muzika. On je već završio jednu osnovnu školu, muzičku, odsek klavir. Pošto voli da peva, aktivan je član hora, a ide i na solo pevanje. I slobodno vreme voli da provodi za klavirom i pevajući, a piše i kniževna dela i čita knige. Omiljena knjiga mu je „Plava je za košmare“od spisateljice Lori Ferije Stolarc.
Od sportova Marko se opredelio za karate.
U našoj osnovnoj školi koju ove godine završava, omiljeni predmeti su mu hemija i biologija. Voli sve svoje nastavnike, a najviše nastavnicu biologije Mariju Dimitrić, nastavnicu nemačkog Tanju Raca, nastavnice srpskog Zitu Herceg i Tanju Baba i, naravno, svog odeljenskog starešinu Milana Danića. Zastupao je školu na takmičenju iz biologije.
U skladu sa do sada otkrivenim sklonostima i talentima su i Markovi planovi za budućnost. Namerava da upiše prirodno-matematički smer gimnazije „Dušan Vasiljev“, a kasnije i solo pevanje. Voleo bi da postane profesor hemije i solo pevač. Ispunjenje ovih želja i planova trenutno mu je i najvažnije u životu.
Marko je do ovako visokih rezultata u školovanju stigao, kako sam kaže, slušajući svoje nastavnike, učestvujući u radu raznih sekcija i na takmičenjima, i naravno, ogromnim trudom.
Markov životni moto je: Sledi svoje snove, nikad ne odustaj.


BOGOLJUB TERZIN učenik VIII-3 odeljenja

Bogoljubov recept za postizanje visokih rezultata u učenju i školovanju  je naporno učenje, veliki rad, ulaganje mnogo vremena i truda. Njemu to očigledno ne pada teško, jer mu je životni moto i ideja vodilja izreka antičkog grčkog filozofa Aristotela: Koreni učenja su gorki, ali plodovi – slatki! Znači, kaže Bogoljub, sada dok smo mladi, treba da se trudimo i dajemo sve od sebe i što bolje sve naučimo, jer će se sve to isplatiti i budućnost će nam biti bolja i lakša.
U svojoj osnovnoj školi od predmeta najviše voli matematiku, fiziku i hemiju, a nastavnici koji su ostavili najdublji utisak na njega su Milan Danić, Danilo Borovnica, Lela Stančić i Aleksandra Stančul. Najbolje drugarice su mu Mila Pap i Katarina Stari.
Vrstan je takmičar u svojim omiljenim prirodnonaučnim oblastima gde redovno osvaja nagrade na okružnom nivou, a iz matematike je učestvovao  i na republičkom takmičenju. Najveći uspeh do sada mu je osvojeno drugo mesto u republici iz hemije.
 Pored redovne nastave, Boba je vrlo aktivan član sekcija iz matematike, hemije i engleskog, a van škole i dodatno usavršava engleski jezik.
U slobodnom vremenu on voli da se druži, da čita, da provodi vreme za računarom, da provodi vreme s svojom porodicom i u igri sa svojim psom.
U ovom trenutku Bogoljubu je u životu najvažnije zdravlje i upis u željenu srednju školu, Matematičku gimnaziju u Beogradu.

TEODORA TURUDIJA učenica VIII-4 odeljenja

Teodorin životni moto je: čuvaj sebe, veruj u čuda i ne dozvoli da iko nagriza tvoj maleni svet.
Ona voli da uči i zato su joj dragi svi nastavni predmeti. Najveće rezultate do sada je postigla iz srpskog jezika i književnosti.
Nikada neće zaboraviti svoju prvu učiteljicu Natašu – Tanju Radovanović, čiji je duh i vera uvek uz nju. Njena učieljica usadila joj je ljubav prema lepom pisanju i košarci.
U školi najviše voli svoje društvo iz razreda i  njihova druženja na ekskurzijama, kao i vreme provedeno sa nastavnicima na letnjem kampu. Ove divne uspomene na osnovno školovanje poneće u život zahvaljujući direktoru škole, Vitomiru Radaku.
Pored redovne nastave, ona trenira košarku u gradskom timu, članica je Forum teatra u okviru projekta „Biti fin u Kikindi je IN“ i volontira ponekad u Crvenom krstu.
Slobodno vreme najradije provodi u društvu prijatelja i svoje porodice, u šetnji ili uz neki dobar film, a voli ponekad i da bude sama – pročita neku dobru knjigu ili napiše koji stih.
U ovom trenutku najbitnije joj je da dobro uradi maturski ispit i da ostvari svoj cilj – da osvoji zavidno mesto na takmičenju iz srpskog jezika.
Što se tiče profesionalnih planova, još uvek je neodlučna. Za sada razmišlja o upisu u opšti smer kikindske Gimnazije, a veruje da će do mature, uz pomoć Nade Zorić, školskog psihologa biti sigurnija oko izbora srednje škole.
Teodorin recept za visoka postignuća u školovanju glasi: redovan rad i učenje; vera u samog sebe; ako vam se i ne dopada lekcija koju učite, učinite je zanimljivom, možete je čak i otpevati.


FLORA KATIĆ učenica VIII-5 odeljenja

Flora je, završila već dve osnovne škole: Osnovnu muzičku školu „Slobodan Malbaški“u Kikindi - odsek harmonika i Osnovnu baletsku školu Novi Sad, odeljenje u Kikindi.
U našoj osnovnoj školi omiljeni predmeti su joj matematika i engleski jezik, a zastupala je školu na takmičenju iz biologije. Voli sve svoje drugove i drugarice iz razreda. Dragi su joj svi nastavnici jer, kako kaže, svi učenike podučavaju na sebi svojstven način.
Uvek redovno učiti – to je njena preporuka za postizanje visokih rezultata u školovanju.
Pored obaveza u školi, Flora  se već godinama ozbiljno bavi stonim tenisom. Dosta slobodnog vremena provodi trenirajući, a pored toga voli da sluša muziku i da crta.
Od planova za budućnost sada su joj najvažniji da upiše Ekonomsko – trgovinsku školu u Kikindi i da se dalje uspešno bavi stonim tenisom.


APOLONIJA DETARI – učenica VIII-5 odeljenja

Red, rad i disciplina – to je Apolonijin životni moto. Njen recept za visoke obrazovne rezultate je: redovno učiti, spremiti se za svaki čas. Krajnji rezultat biće dobar uspeh, ali i dovoljno vremena za druge aktivnosti i dosta slobodnog vremena.
Ona je svoj recept očigledno dobro primenila. Pored izuzetnog školskog uspeha u svim predmetima, učestvovala je na takmičenjima iz biologije i mađarskog jezika, osvojila prvu nagradu i učešće na jednonedeljnom kampu na Balatonu.
Završava i osnovnu muzičku školu – odsek klavir. Do sada je učestvovala na jedanaest klavirskih takmičenja i na svakom od njih osvojila jedno od prva tri mesta.
Muzika ispunjava njen život: svira u kamernom muzičkom sastavu, peva u horu Rimokatoličke crkve, aktivna je članica Kulturno- umetničkog društva Eđšeg.
U skladu sa tim su i njeni profesionalni planovi. Želi da upiše Srednju muzičku školu „Josif Marinković“ u Zrenjaninu i da postane muzički pedagog ili operska pevačica.
Ima i slobodnog vremena u kome voli da ide na zabave, igra društvene igre i puno se šeta sa drugaricom iz ulice i škole, Dejanom Velemirov.
U našoj školi omiljeni su joj časovi mađarskog, geografije i matematike. Voli da se druži sa dečacima iz svog odeljenja. Najviše voli svou nastavnicu mađarskog jezika.
U ovom trenutku Apoloniji je najvažnije da se dobro pripremi za završni ispit i da ga uspešno položi.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.