Poseta bolnici

Učenici VII1 posetili su bolnicu. To je druga u nizu poseta radnim organizacijama u okviru profesionalne orijentacije. Ljubazni domaćini omogućili su da prođemo kroz odeljenje hirurgije, jedinicu gde se brine o starima i suteren gde se vrši sterilizacija instrumenata i gde je vešeraj, a tu je i odeljenje za dijalizu.

Vodili smo računa da ne povredimo pravo na privatnost pacijenata tokom našeg obilaska ovog složenog medicinskog kompleksa. Takođe smo poštovali higijenske standarde ove zdravstvene ustanove oblačeći zaštitna odela i nazuvice.

Na hirurškom odeljenju upoznati smo sa aparatima koji pomažu pacijentima da se brže oporave nakon operacije. Demonstriran nam je rad aparata koji pomaže plućima da dišu. Novi kreveti imaju komandne table kako bi se položaj ležaja lako prilagodio potrebama pacijenta. Videli smo aparat za reanimaciju i aparat za snimanje srca.


U razgovoru sa predusretljivim medicinskim sestrama učenici su mogli da steknu precizniju sliku o lepotama ovog posla za koji su, pre svega, neophodni empatija (saosećanje) i humanost (čovečnost, čovekoljublje).

Kod nekih je učenika slučajan pogled na krv izazvao nesvesticu što je bio pouzdan znak da se neće opredeliti za medicinu.

Dragica Vukša, profesor srpskog jezika

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.