Pokondirena tikva

U kikindskom Narodnom pozorištu, 30. oktobra,  gostovalo je   pozorište iz Tuzle. Gledali smo njihovo izvođenje ,,Pokondirene tikve”.

Kao što i priliči, svi smo došli prikladno odeveni u pozorište i nestrpljivo čekali da se sala zamrači i predstava počne.

„Pokondirena tikva” je komedija Jovana Sterije Popovića napisana pre skoro 200 godina. Govori o majstorici Femi koja posle smrti muža opančara želi preko noći da postane „nobles”. Međutim, to joj baš ne polazi za rukom i izaziva podsmeh svih koji je poznaju, a najviše brata Mitra. Fema počinje da se čudno ponaša: koristi francuske i nemačke reči za koje ni ne zna šta znače i nepravilno ih izgovara;  brani ćerki Evici da se viđa sa verenikom Vasilijem samo zato što nije školovan; traži od šegrta svog muža da promeni ime i, kao i Evici, brani mu da radi; čak pristaje da se uda za ,,filozofa” Ružičića, jer je sigurna da će joj to pomoći da još brže postane deo visokog društva.

Mojim drugarima i meni se posebno svideo Jovan, lala odeven u stare rite, koji u jednom momentu menja ime u Johan da bi imao veću platu i dobio služavku Ančicu za ženu.

Tokom predstave smo se slatko smejali i aplauzom nagrađivali dobru glumu, a naročito glavnu glumicu koja je perfektno govorila po lalinski iako je iz Bosne i Hercegovine.

Sara Zamurović, VII2

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.