Ekskurzija po južnom Banatu

 Idealan dan za putovanje šestacima i učenicima VIII1  bila je subota, 20. maj.

Prvo smo se zaustavili u Idvoru i posetili Muzej Mihajla Pupina. Pogledali smo kratak film o ovom našem naučniku. Posebno nam se svidela priča o majci Olimpijadi koja mu je davala najveću podršku. Neki učenici su se više puta vraćali u sobe rodne kuće Mihajla Pupina i zagledali njegov sto, beleške, ognjište…

U centru naivne umetnosti, Kovačici, saslušali smo predavanje o Zuzani Halupovoj, a potom gledali njene slike, ali i slike drugih naivaca. Puno detalja, živopisnih boja, scena iz života na slikama ostaće nam u sećanju.

Put nas je potom odveo do Vršačkog brega koji smo uspeli da savladamo. Iako nam je bilo teško da se popnemo, borili smo se za dah, pogled sa vrha  nas je oduševio.


U Vršcu smo posetili Gradski muzej, saznali o životu i umetnosti Uroša Predića i o Jovanu Steriji Popoviću. Potom smo posetili Apoteku na stepenicama, saznali kako su ranije izgledale apoteke, šta su sve prodavale, kako su se pravili lekovi i pogledali zbirku životinja. 

Rimokatolička crkva Sv. Gerharda de Sangredo ostavila nas je bez daha, kako spoljašnjim izgledom, tako i unutrašnjošću. Ova katedrala je bila poslednja znamenitost na našoj ekskurziji, a posle nje, šetali smo trgom u Vršcu.

Druženje i dobro raspoloženje bilo je i u autobusu. Kad smo predveče stigli ispred škole, neko je rekao: „Jako je bilo kratko!“


Zita Herceg, nastavnica srpskog jezika i književnosti

No comments: